Anatomická pitva je neoddělitelnou součástí studia anatomie. Je důležitá zejména proto, aby si student ujasnil topografická vztahy orgánů a struktur, o nichž se dozvěděl při studiu systematické anatomie. Cílem výukového filmu Anatomická pitva – Úvod do pitevních cvičení je podat studentům lékařské fakulty informace, na základě kterých budou schopni preparovat kteroukoliv oblast lidského těla, pod dohledem zkušeného učitele anatomie. Film informuje pouze o technice pitvy, pro pitvu konkrétních oblastí těla musí student nastudovat postup z učebnice.
Na začátku filmu dostává student informace o nástrojích, které se při pitvě nejčastěji používají. Je vysvětleno, jaké je správné držení skalpelu a pinzety. V další části filmu je student poučen o tom, jak se provádějí kožní řezy ve vybraných oblastech těla a jakým způsobem se správně odlučuje kůže od podkožního vaziva, aby nedošlo k poškození povrchově probíhajících cév a nervů. Po odkrytí kůže je třeba vyhledat v podkožním vazivu důležité struktury, které se nejdříve tupě vyizolují z okolního vaziva a následně vypreparují a dočistí.
Po odstranění podkožního vaziva a současném zachování nejdůležitějších povrchových cév a nervů je třeba identifikovat svaly kryté fasciemi. Ve filmu je demonstrováno, jakým způsobem se fascie z povrchu svalu odstraní, jak se izolují svalové úpony a okraje preparovaných svalů a jak se protínají svaly za účelem zpřístupnění hlubokých struktur. Cévní a nervové větve zpravidla vstupují do svalu na vnitřní ploše jednoho ze svalových laloků. Tyto větve se následně vyizolují až ke vstupu do svalu.
V závěru filmu se student dozví, že hluboké cévy a nervy probíhají zpravidla ve společném vazivovém obalu, ze kterého je třeba jednotlivé útvary vypreparovat a identifikovat.
Výukový videofilm Anatomická pitva – Úvod do pitevních cvičení je určen studentům lékařské fakulty v rámci studia anatomie k získání technických informací nutných pro správný postup při anatomické pitvě. Po shlédnutí filmu a nastudování příslušných kapitol z učebnic bude student schopen pod vedením zkušeného učitele anatomie vypreparovat a identifikovat důležité struktury dané oblasti těla. Film tak přispěje k získání znalostí a praktických dovedností nutných pro úspěšné zvládnutí závěrečné zkoušky z anatomie.
Použitá literatura: Karel Žlábek: Pitevní cvičení z normální anatomie. Brno 1993.
Příloha | Datum | Velikost | Přístupnost [?] | Klinicky citlivé [?] | Licence | |
---|---|---|---|---|---|---|
Anatomická pitva - Úvod do pitevních cvičení | 13.4.2012 | 78.57 MB | uživatel vzdělávací sítě MEFANET | – |
4-D hodnocení:
Skripta a návody |
Edukační weby a atlasy |
Digitální video |
Prezentace a animace |
Obrazový materiál – kasuistiky |
E-learningové kurzy (LMS) |
Nerecenzováno |
Základní úroveň |
Pokročilá úroveň |
Specializační úroveň |
Komplexní úroveň |
HodnoceníZvolte prosím dosaženou úroveň vzdělání a poté ohodnoťte výukový materiál především z hlediska vhodnosti materiálu pro samostudium.
Student – student bakalářského nebo magisterského stupně
Absolvent – absolvent bakalářského nebo magisterského stupně Ph.D. absolvent – postgraduální student, absolvent Ph.D. studia, odborný asistent, ...
%
počet uživatelů, kteří již hodnotili: 2
100.0 % uživatelské hodnocení hodnotit |
Předměty/kurzy
Obsah článku podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
Klíčová slova: anatomická pitva, skalpel, pinzeta, kožní řezy, preparace podkoží, preparace svalů, cévy, nervy
citace: Ivana Svíženská, Eva Ondroušková, Monika Žižlavská: Anatomická pitva - Úvod do pitevních cvičení. Multimediální podpora výuky klinických a zdravotnických oborů :: Portál Lékařské fakulty Masarykovy univerzity [online] , [cit. 03. 12. 2024]. Dostupný z WWW: https://portal.med.muni.cz/clanek-575-anatomicka-pitva-uvod-do-pitevnich-cviceni.html. ISSN 1801-6103.