První pomoc
Skripta První pomoc v elektronické podobě obsahují základní poznatky sloužící pro výuku neodkladné první pomoci v přednemocniční péči. Jejich cílem je poskytnutí základních informací a teoretických poznatků potřebných ke správnému a účelnému provádění první pomoci s ohledem na bezpečnost zachránce i zachraňovaného. V posledních letech došlo k velkému vývoji a změnám v poskytování první pomoci za účelem co nejvíce zefektivnit první pomoc a dosáhnout tak co největšího benefitu pro postiženého. Tato publikace poskytuje základ informací podle nejnovějších studií a doporučení odborných společností a je pouze odrazovým můstkem pro praktickou výuku, která je nezbytnou součástí pro osvojení základních algoritmů při poskytování první pomoci.
Specifická bariérová péče a preventivní opatření u pacientů s infekčním onemocněním
Výuková podpora pro ošetřovatelskou péči v infekčním lékařství je cílena na specifika bariérové péče a na specifické preventivní postupy péče o pacienta s podezřením na vysoce nakažlivá onemocnění včetně dalších opatření směřující k ochraně obyvatel. Předmětem výukové podpory jsou odborné texty obsahující specifika bariérové péče dle nebezpečnosti biologických agens dle úrovní BSL 1-4 v návaznosti na legislativu České republiky a Evropské unie. Výukové texty jsou doplněny autorskými obrázky a autorskými videi obsahující použití speciálních ochranných pomůcek a prostředků při práci s infekčním pacientem. Hlavním cílem publikace je návazné využití poznatků studentů k upevnění dovedností při nácviku v rámci výuky předmětu Intenzivní ošetřovatelská péče v infekčním lékařství - cvičení a podpoření individuálního studijního rozvoje studentů v oblasti poskytování specifické ošetřovatelské péče o pacienta s infekčním onemocnění.
Sipping – inovativní využití v prevenci a léčbě malnutrice
Cílem výukové podpory je zpřehlednit a rozčlenit perorální enterální polymerní výživu ve formě sippingu s jejími přednostmi a různými indikacemi v klinické praxi. Součástí této publikace je i ukázka edukace pacientů v používání sippingu a rovněž i využití sippingu jako součást jídel zakomponovaných do originálních rozmanitých receptů ve formě polévek, hlavních jídel, dezertů i nápojů.